Esszenciális zsírsavakról

Az esszenciális zsírsavaknak három típusát különböztetjük meg: az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat soroljuk ide. Molekaszerkezetük nagyon hasonlít, csak abban térnek el, hogy a zsírsavmolekulának mindig más része telítetlen, tehát máshol helyezkedik el az első kettőskötés.

omega-3

Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlenek, ami azt jelenti, hogy szénláncaikban kettő vagy annál több kettőskötés található. (Egyébként megfigyelhetjük azt, hogy minél több kettőskötés található egy olajban, az annál folyékonyabb szobahőmérsékleten és annál kisebb hőmérsékleten dermed meg.) Az omega-3 zsírsav kitűnő forrásai a következő anyagok: tengeri állatok olaja, friss – nem szárított – alga, lenmag és lenmagolaj, a repceolaj, a dió és egyes leves zöldségek.

Omega-6 zsírsavakat főként a növényi olajokban találunk, így ezekből bizonyosan nem szenvedünk hiányt. Viszont túlsúlyuk igen komoly problémákat okozhat, melyekről a későbbiekben még lesz szó.

Omega-9 zsírsavakat pedig az olívaolajban és a repceolajban találunk.Mire kell figyelnünk e zsírsavak használatakor?
A telítetlen zsírsavak alkalmazásakor fontos, hogy hidegen sajtolt változatokat használjunk, mivel ezek az olajok igen könnyen képesek oxidálódni. Ezenkívül nem alkalmasak sütésre, mivel instabil szerkezetükből fakadóan könnyen darabjaira hullnak, így kiszolgáltatva szervezetünket a szabadgyökök képződésének.

A megfelelő omega-3 – omega-6 arány

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya igen fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

Mindkét zsírsav esszenciális, vagyis része kell, hogy legyen az emberi táplálkozásnak. Mivel ezek ugyanazoknak a metabolikus enzimeknek a szubsztrátjai, így arányuk jelentősen befolyásolják a keletkező hormonok arányát (pl. prosztaglandinok, leukotriének, tromboxánok) és így befolyásolják a szervezet metabolizmusát. Az omega-6 zsírsavak metabolitjainak erősebb a gyulladáskeltő hatásuk, mint az omega-3 zsírsavakéi, ezért szükséges, hogy ezeket kiegyensúlyozott mennyiségben fogyasszuk: az egészséges omega-6 – omega-3 arány 1 az 1-hez és 4 az 1-hez között mozoghat.

Sajnos a nyugati étrendben ez az arány 10 az egyhez és 30 az egyhez közé esik, azaz jelentősen eltolódott az omega-6 irányában.

Néhány omega-6 – omega-3 arány: repce 2:1, szója 7:1, olíva (nem tartalmaz omega-3-at), len 1:3, kukorica 46:1

Az omega-3 zsírsavak olyan esszenciális, telítetlen molekulák, melyben az utolsó kettő kötés a zsírsav láncvégi metilcsoportjától 3 kötésnyire található.

E zsírsavak közé tartoznak az ALA, az EPA és a DHA is, melyek nevei feloldva a következők: alfa-linolénsav, eikozapentaténsav és dokozahexaénsav. Ezeket az emberi szervezet nem képes előállítani, de nagy szüksége van rá – már az 1930-as évektől bebizonyították, hogy ezek a zsírsavak elengedhetetlenek a normális növekedéshez és az egészségünk megőrzéséhez.

E zsírsavaknak számos jótékony hatása bizonyított: legismertebb ezek közül a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatás, melyet akkor ismertek fel, mikor az 1970-es években tanulmányozták a grönlandi eszkimókat. Ezek az emberek nagyon sok tengeri halat fogyasztanak, mely hatalmas mennyiségben tartalmazza a már említett omega-3 zsírsavakat. Ezek a molekulák csökkentik a koleszterinszintet, a pulzusszámot, a vérnyomást és az érelmeszesedést.

Ahogy bővültek az ismeretek az omega-3 zsírsavak az egészség megőrzésében betöltött szerepével kapcsolatban, úgy nőtt az omega-3 zsírsavakkal dúsított élelmiszeripari termékek száma. Sok cég halolajjal vagy lenolajjal dúsítja a termékét, növelve annak omega-3 tartalmát. Néhány állati termék, például a tej és a tojás omega-3 zsírsavtartalma természetes úton is növelhető, ha az állatokat omega-3 zsírsavakban gazdag takarmánnyal etetjük.

Ajánlott bevitele a férfiaknál napi 1,6 gramm, a nőknél napi 1,1 gramm. Ezt a mennyiséget beszerezhetjük a különböző halakból: a hidegvízi fajták (lazac, hering, makréla, szardella) főként EPA-ban és DHA-ban gazdag és kétszer annyi omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint omega-6-ot. A halak ezeket a zsírsavakat a planktonokból nyerik, mivel ők nem képesek előállítani.

Bizonyos növényekben is fellelhetjük ezt az anyagot: a lenmagolajnak nagyon magas az omega-3 tartalma: hatszor annyit tartalmaz, mint a legtöbb halolajt. És háromszor annyi omega-3-at, mint omega-6-ot.

A tojás is nagy mennyiségben tartalmazhatja ezt az értékes anyagot, ha a tyúkot zöldtakarmánnyal vagy rovarokkal etetik. de ugyanez igaz a csirke- és a marhahúsra is. Más források. barna alga, dió, acai berry.

GAL Halolaj Omega3 250ml3400mg

-8% GAL Halolaj Omega3 250ml 3400mg

A GAL Halolaj Omega3 jól hasznosuló, természetes formájában (és nem a mesterségesen átalakított etil-észterek formájában) tartalmazza az Ω3-zsírsavak (Omega-3) teljes spektrumát koncentráltan . . .

Ár: 4590 Ft
4990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!