Érdekességek a halolajról

Szülés utáni depresszió

A halolajban levő omega-3 zsírsavaknak köszönhetően a szülés utáni depresszió elkerülhető – legalábbis ezt látszik igazolni egy legutóbbi kísérlet. Az amerikai kísérleti biológiai társaságok szövetségének washingtoni konferenciáján tették közzé azt a kutatást, melyben 52 várandós nőt vizsgáltak, akik a terhesség 24. hetétől kezdve a 40. hétig, tehát 16 héten át, heti 5 napon keresztül 300 mg dokozahexaénsavat tartalmazó kapszulát (DHA-t) és placebót kaptak. (arról már beszéltünk, hogy a DHA egy igen fontos omega-3 zsírsav)

terhesseg

Mikor e várandós anyukák világra hozták gyermekeiket akkor az orvosok kiértékelték a nők szülés utáni depresszióval kapcsolatos esetleges tüneteiket. (E tünetek közé sorolható többek között az alvás – illetve táplálkozási zavarok, a szorongás, az érzelmi zavarok, a bűntudat és az öngyilkossági gondolatok is.)

A kísérlet nem kezelhető tényként ugyan, mivel nem vett részt elég alany annak megállapításához, hogy a DHA fogyasztása a szülés utáni depresszió alacsonyabb előfordulását eredményezi-e. De a halolaj kapszulát szedő nőknél azonban jelentősen kevesebb olyan tünet jelentkezett, mely a szülés utáni depresszió sajátja – számolt be Dr. Michelle Price Judge, a Connecticuti Egyetem tanára. Vagyis levonható az a következtetés, mely szerint az élelmiszerekből könnyen bevihető DHA fogyasztása a terhesség alatt nagymértékben csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulását és annak tüneteit.

Dr. Shari I. Lusskin, aki a new york-i langone orvosi központ kutatója, azt javasolja, hogy a kísérletet érdemes lenne megismételni nagyobb mennyiségű alannyal és az orvosi és pszichoszociális tényezők figyelembe vételével, hogy még világosabbá váljon, az omega-3 zsírsavak azon hatása, hogy csökkentik a szülés utáni depresszió kockázatát. De addig is érdemes sok halat és omega-3 zsírsavakat fogyasztani a kismamáknak, mert valószínű, hogy ily módon elkerülhetik a szülés utáni kellemetlen tüneteket és érzéseket.

Vigyázat, az avas halolaj veszélyforrás lehet!

A halolajban megtalálható értékes anyag javítja a szellemi képességeket, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és más betegségek kezelésében és megelőzésében is fontos szerepet játszik. Azonban nem megfelelő fogyasztásuk káros is lehet, ahogy azt norvég kutatók be is bizonyították.

Norvégia egyébként a halolaj és az omega-3 zsírsavak termelésének meghatározó szereplője: a világ omega-3 tartalmú ételeinek 40%-a kerül ki ebből az országból. Így logikusnak tűnik, hogy épp a norvég kutatók kezdték el először kutatni, hogy milyen káros hatásai lehetnek ezeknek a zsírsavaknak. Livar Froyland azt állítja, hogy a vásárlókat, a termelőket és a hatóságot magát is erőteljesen érdekli, hogyan hatnak e zsírsavak a szervezetben és mennyi ideig lehet őket felhasználni, így a Táplálkozási és Tengeri ételkutató Intézet, az oszlói Uppsala Egyetem és a bergeni Klinikai Tudományok Központja összefogott és nekiállt kutatni, hogy megválaszolják a kérdést.

A kérdés pedig az volt, hogy érdemesebb-e halat fogyasztani vagy jobb-e, ha omega-3-mal feldúsított termékeket választunk, esetleg napi 1 kanál tőkemájolaj lehet-e a legjobb megoldás. A kutatás célja az volt, hogy rámutasson arra, hogy milyen veszélyeket rejt magában, ha avas halolajat fogyasztunk. "Az avas olaj rossz szagú, és szörnyű íze van, ezért senki nem akarná lenyelni. Viszont a halolaj-kapszulákon lehetetlen eldönteni, hogy romlott, vagy nem. Emiatt fontos megvizsgálni, hogy az avas olaj kevésbé egészséges, sőt rosszabb esetben még káros is lehet" – magyarázza Froyland.

A kutató arról beszél, hogy az avas halolaj fogyasztása oxidatív stresszt eredményezhet, vagyis hozzájárul a szabadgyökök kialakulásához. Így a szervezet antioxidáns szintje csökkent, előnytelen folyamatok indulhatnak el. A friss omega-3 zsírsavval nincs semmi gond, viszont a kapszulák élettartama nem túl hosszú, ezért érdemes még a lejárati idő előtt elfogyasztani őket.

Halolaj termékek ITT

GAL Halolaj Omega3 250ml3400mg

GAL Halolaj Omega3 250ml 3400mg

A GAL Halolaj Omega-3 jól hasznosuló, természetes formájában tartalmazza az omega-3 teljes spektrumát koncentráltan, természetes tokoferolokkal (E-vitamin) együtt.

Ár: 6132 Ft
Megnézem

Jutavit Omega-3 halolaj1200 mg + E-vitamin kapszula 100 db

Jutavit Omega-3 halolaj 1200 mg + E-vitamin kapszula 100 db

A JutaVit Omega-3 pro mélytengeri halolaj kapszula nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen EPA és DHA zsírsavakat.

Ár: 3295 Ft
Megnézem

GAL Omega-3 Ecolágyzselatin kapszula 60 db

GAL Omega-3 Eco lágyzselatin kapszula 60 db

Idegrendszer javítása, szív- és érrendszer javítása, gyulladások csökkentése, bőr és a haj egészségének megőrzése.

Ár: 5590 Ft
Megnézem
Újdonság

Caleido Halolajkoncentrátum gélkapszula 60 db

Caleido Halolaj koncentrátum gélkapszula 60 db

Kapszulánként 530 mg halolaj - 149 meg EPA- és 101 DHA-zsírsav tartalommal.

Ár: 2350 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!